Curabis

Grafiske KPI'er med unicode

 

Som udgangspunkt tager jeg igen den berømte Adventureworks SQL demodatabase fra Microsoft. Grundlæggende vil enhver database fungere, så længe du kender de kolonner som du gerne vil opsummere på.

Først og fremmest skal vi udføre lidt gymnastik i vores datagrundlag. Tabellen FactinternetSales mangler et felt, som viser Dækningsbidrag. Dette kan let og elegant udføres ved at trække feltet TotalProductCost fra SalesAmount. (Husk at anvende nettofelter eksklusiv moms i din egen database). I Adventureworks skal du gøre følgende:

 

Gross Profit = FactInternetSales[SalesAmount] - FactInternetSales[TotalProductCost]

Herefter kan vi oprette tre nye measures i power BI:

MeasureSales = sum(FactInternetSales[SalesAmount])

MeasureGrossProfit = SUM(FactInternetSales[Gross Profit])

GrossProfitPct = if( 'ReportMeasures'[MeasureSales] <> 0 ;'ReportMeasures'[MeasureGrossProfit] / 'ReportMeasures'[MeasureSales]; 0)

 

 

Anvender du same datastruktur som jeg gør, vil du let kunne tilføje fx en datoslicer, og derfra kunne analysere din dækningsgrad eller dækningsbidrag indenfor en bestemt periode.

Ved at indsætte vores measure [GrossProfitPct] i et KPI-visual, vil vi kunne aflæse at Adventureworks i 2013 kunne generere en dækningsgrad på 40,82%, hvorimod dækningsgraden i 2014 kunne øges til 50,39% I vores eksempel sætter vi vores mål til 45%. Dermed vil en dækningsgrad lige med, eller over 45% markeres med en grøn pil op, og værdier under 45% markeres med en rød pil nedad.

Power BI Unicode

En let måde at udføre denne opgave på er at anvende unicode tegnsættet, som Power BI som standard understøtter. I vores eksempel skal vi nu bare finde en skrifttype som indeholder to pile. </br></br>


Hvis du i Word åbner et nyt dokument, samt vælger menupunkt Indsæt – og herefter symboler, så skal du trykke på ”flere symboler”. Herefter får du en oversigt over de symboler der kan vælges. </br></br>

I skrifttypen kan du pege på ”Cambria” og i undersæt kan du vælge ”Pile”</br>Find i oversigten de pile du gerne vil anvende i din KPI-visning. </br></br>

Hvilket symbol du anvender er sekundært. </br></br>

Tryk på indsæt for begge dine pile (en op en pil ned). Dette overfører dine pile til dit Word dokument.

Herfra kan du via ctrl-c og ctrl-v overføre selve tegn til Power BI. ⇧ ⇩ ↗ ↘

Hvis ikke du ønsker nogen farveformatering kan du nu oprette et nyt measure som betingelse

 

GrossProfitindicator = if( [GrossProfitPct] < 0,45 ;”⇩”;"⇧")

 

Med denne teknik ændrer vi en decimalværdi til noget tekst, og viser pil op eller pil ned baseret på værdien i din KPI. Denne teknik virker for øvrigt også på lister i Power BI.

 

Men, nu vil vi gerne have pil op i grøn og pil ned i rød.

Her skal vil blive kreative og oprette to nye measures for hhv. den ene og den anden visning.

 

GrossProfitindicatorPos = if( [GrossProfitPct] >= 0,45 ;"⇧";””)

GrossProfitindicatorNeg = if( [GrossProfitPct] < 0,45 ;" ⇩";””)

 

Som du kan se fra DAX-udtrykket, så viser [GrossProfitindicatorPos] kun en pil op hvis værdien er lege med eller over 45%. I modsat fald sætter jeg strengen til blank, hvilket resulterer i at der ikke vises noget.

Samme sker omvendt på GrossProfitindicatorNeg, som kun viser en pil nedad hvis dækningsgraden er under 45%

Næste opgave er at tildele farver til elementerne og lægge dem oveni hinanden. På denne måde virker det som om pilen både skifter farve og retning.

Power BI Unicode KPI

Power BI Unicode KPI

 

 

Drop en besked